уторак, 06. јул 2010.

Tunjevina, ziva ....

Skoro sva riba sadrzi zivu, u odredjenoj kolicini. Kako to? Pa npr termoelektrane koje koriste ugalj(sadrzi zivu), dolazi do emisije zive u atmosferu koja posle putem kise dospeva u reke, jezera, mora... Drugo tu su fabrike koje izbacuju zivu i druge metale u okean. Najpoznatiji slucaj je gradica Minamata gde je lokalna fabrika Chisso pocela 1932 godine da proizvodi plastiku. Nusprodukt proizvodnje, zivu su poceli da izbacuju u more. Medjutim 50ih godina pocinju cudna desavanja koja 1956 godine poprimaju epidemijske razmere. Ljudi su cesto gubili ravnotezu, ispadale su im predmeti iz ruku. Ishrana stanovnika Minamata je zasnovana , do tada, vecinom na plodovima mora. Medjutim tek 1963 istrazivaci su povecanu smrtnost i pshiholoske probleme povezali sa zivom. Ziva se akumulirala u zivim organizmima Minamata zaliva, i kako su stanovnici Minamata pre svega svoju ishranu zasnivali na plodovima mora, nastajali su neuroloski problemi pa i smrt. Medjutim krivica Chisso je utvrdjena tek 2001 i otkriveno je da je 1784 umrlo od posledica trovanja zivom, a skoro 10 000 stanovnika je dobilo odstetu. Cak su neuroloski i psiholoski problemi, bolest, nastali usled trovanja zivom nazvana po ovom gradu, Minamata

Kada ziva dospe u vode ona se uz pomoc bakterija konvertuje u oblik koji mikroorganizmi lako apsorbuju i onda na delo stupa lanac ishrane. Ziva se akumulira, tako da vece ribe grabljivice imaju vecu koncentraciju zive.

Drzave u svojim pravilnicima odredju maksimalan nivo koji ne ugrozava zdravlje. Medjutim problem kod zive je da se ona akumulira.

Evo prosto da izracunamo za devojku koja ima 50kg koliko bi bio dozvoljen unos prema preporukama.
170g tunjevine x 0.31ppm (parts per million ili mcg po gramu) = 52.7 mcg po gramu unetog zive

Preporuka EPA je da unos bude ne visi od 0.1 mcg po kilogramu telesne tezine dnevno

50 x 0.1 = 5mcg dnevno 5 x 7= 35mcg nedeljno

52.7mcg / 35mcg = 1.5

170g tunjevine nedeljno , za devojku od 50kg bi bio maksimalan unos za period od 10-11dana.

Ali ne zaboravite, ziva se akumulira, i kako kaze Dr Ingram i mcg moze kod nekih ljudi izazvati psiholoske i neuroloske probleme. Pored zive iz tunjevine tu su i drugi izvori zive iz okruzenja. Pomenuo sam termoelektrane koje koriste ugalj, domacinstva koja se greju na ugalj, amalgam koji koriste zubari ima zivu ... Uvek treba gledati da se smanji rizik na minimum, narocito ako je uzrocnik jedan od najtoksicnijih metala i akumulira se u organizmu.

FDA je izvrsila merenja , koliko koja riba sadrzi zive, mozete pogledati ovde

http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/Product-SpecificInformation/Seafood/FoodbornePathogensContaminants/Methylmercury/ucm115644.htm

Takodje zene koje planiraju trudnocu trebalo bi da izbegavaju ribu koju sadrzi zivu kako bi izbegli moguce defekte ploda. To je preporuka WHO, FDA i EPA
http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/Product-SpecificInformation/Seafood/FoodbornePathogensContaminants/Methylmercury/ucm115662.htm

Нема коментара:

Постави коментар