Kada ziva dospe u vode ona se uz pomoc bakterija konvertuje u oblik koji mikroorganizmi lako apsorbuju i onda na delo stupa lanac ishrane. Ziva se akumulira, tako da vece ribe grabljivice imaju vecu koncentraciju zive.
Drzave u svojim pravilnicima odredju maksimalan nivo koji ne ugrozava zdravlje. Medjutim problem kod zive je da se ona akumulira.
Evo prosto da izracunamo za devojku koja ima 50kg koliko bi bio dozvoljen unos prema preporukama.
170g tunjevine x 0.31ppm (parts per million ili mcg po gramu) = 52.7 mcg po gramu unetog zive
Preporuka EPA je da unos bude ne visi od 0.1 mcg po kilogramu telesne tezine dnevno
50 x 0.1 = 5mcg dnevno 5 x 7= 35mcg nedeljno
52.7mcg / 35mcg = 1.5
170g tunjevine nedeljno , za devojku od 50kg bi bio maksimalan unos za period od 10-11dana.
Ali ne zaboravite, ziva se akumulira, i kako kaze Dr Ingram i mcg moze kod nekih ljudi izazvati psiholoske i neuroloske probleme. Pored zive iz tunjevine tu su i drugi izvori zive iz okruzenja. Pomenuo sam termoelektrane koje koriste ugalj, domacinstva koja se greju na ugalj, amalgam koji koriste zubari ima zivu ... Uvek treba gledati da se smanji rizik na minimum, narocito ako je uzrocnik jedan od najtoksicnijih metala i akumulira se u organizmu.
FDA je izvrsila merenja , koliko koja riba sadrzi zive, mozete pogledati ovde
http://www.fda.gov/Food/Fo
Takodje zene koje planiraju trudnocu trebalo bi da izbegavaju ribu koju sadrzi zivu kako bi izbegli moguce defekte ploda. To je preporuka WHO, FDA i EPA
http://www.fda.gov/Food/Fo
Нема коментара:
Постави коментар