понедељак, 28. јун 2010.

Fluor je otrov. Ova supstanca ima direktno negativno dejstvo na celokupan endokrini sistem. Poznato je njegovo negativno dejstvo na tiroidne hormone. Fluor je hemijski slican jodu, tako da moze zauzeti mesto jodu u izgradnju tiroidnih hormona(T3, T4). Drugim recima blokira funkciju joda.
Njegova toksicnost ogleda se pre svega u metabolizmu proteina, odnosno narocito je toksican za enzime jer je sposoban da bukvalno neutralizuje aktivnost enzima, enzima koji su potrebni za sintezu hormona. Kako do toga dolazi? Kao sto znate aminokisleine u proteinima su povezane vodonicnim vezama. Fluor je atom slicne velicine kao vodonik. Dr Emsly je otkrio da fluor veoma lako meze zameniti vodonik u proteinima. Kada se ovo desi protein gubi svoju biolosku funkciju, npr enzimi( enzimi su proteini) jer je time njihova struktura narusena. Pored toga ovakvi proteini cine i stetu nasem organizmu.
Kolicna od 5mg na dnevnom nivou moze dovesti do ovih problema. Pored vode iz vodovoda koja sadrzi fluor on se moze naci i u pastama za zube, napicima, multivitaminima.

Нема коментара:

Постави коментар